Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa

A Völgy Vidék Közösség működésével kapcsolatos információk

A Völgy Vidék Közösség célja összefogni a Váli-víz és a Szent László-patak völgye, valamint a Vértesalja és az Etyeki dombság egymással szomszédos települési önkormányzatait, valamint a területükön működő vidékfejlesztésért elkötelezett vállalkozásokat, civil szervezeteket, intézményeket és magánszemélyeket. A Völgy Vidék Közösség elsődleges feladata a fenti szervezetek vidékfejlesztéssel összefüggő tevékenységeinek, fejlesztéseinek ösztönzése és széleskörű partnerségük megteremtése.

A Völgy Vidék Helyi Akciócsoportot 67 szervezet alapította 2007 őszén (civilek, vállalkozások és önkormányzatok). Közülük 45-en vettek részt 2008 őszén a jogi személyiséggel rendelkező Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület létrehozásában (Völgy Vidék Közösség), melynek taglétszáma 2011-re 70 fölé, 2015-ben 90 fölé bővült.

Az alapítók 10 fős elnökséget és 3 fős felügyelő bizottságot hoztak létre, valamint felállítottak egy munkaszervezetet. Elnökké Tóth Ferencnét, Vál polgármesterét választották egy kezdeti 2 éves átmeneti időszakra, az alelnökök Ercsi és Ráckeresztúr polgármesterei lettek. A további elnökségi tagok a civil és az üzleti szférát képviselik. A munkaszervezet vezetője – határozatlan ideig – Szendrői Júlia. A felügyelő bizottság kinevezése 5 évre szól, elnöke Baracska, majd 2013 nyarától Gyúró polgármestere.

A 2010. novemberi tisztújító közgyűlés 4 évre Ugron Zoltánt, Mány polgármesterét választotta elnökké. Ekkor az elnökség és a felügyelő bizottság további 1-1 tagjának személye változott. 2013 nyarán az elnökség 4 és a felügyelő bizottság 1 tagjának személye változott, valamint új alelnöke lett az egyesületnek és elnöke a felügyelő bizottságnak.

A 2014 évi tisztújító közgyűlés 5 évre választotta meg a Völgy Vidék Közösség elnökévé Bechtold Tamást Vál község polgármesterét, alelnökeivé pedig Tóth Andrásnét, a Martonvásári Nyár Kulturális Egyesület elnökét és Halász Ferencet. A felügyelő bizottság elnöke a következő 5 évben Dr. Szabó Tibor, Martonvásár város polgármestere, tagjai Dr. Szentes-Mabda Katalin, Ráckeresztúr község polgármestere és Oláh Gyárfás - "Szebb és Jobb Jövőt" Gyermekeinkért Egyesület elnöke. A munkaszervezet megbízott vezetője ideiglenesen Bordás Emese.

A Völgy Vidék Helyi Akciócsoport 2008 elejére megalkotta, majd 2011 és 2013 tavaszán felülvizsgálta a Völgy Vidék Helyi Vidékfejlesztési Stratégiát (VVK HVS), melynek végrehajtására helyi akciócsoportként (HACS) – a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (DIT ÚMVP) keretében – mintegy 4,13 millió euró áll rendelkezésére 2013-ig. E forrás nagyobbik részét a DIT ÚMVP III. és IV. tengelyének támogatási, pályázati konstrukcióin keresztül a Völgy Vidék LEADER térségben élők, tevékenykedők érhetik el fejlesztési elképzeléseikhez. Kisebb részben a működés költségeit fedezik.

A Völgy Vidék Közösség munkaszervezete (Völgy Vidék LEADER Iroda) feladatai közé tartozik a DIT ÚMVP és a VVK HVS végrehajtásához kapcsolódó - nagyobbrészt a VM Irányító Hatóság és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által meghatározott - tevékenységek ellátása. Továbbá a HACS részéről a vidékfejlesztésben érdekelt helyi szereplők összefogása és támogatása, valamint a vidékfejlesztési tevékenységek ösztönzése a Völgy Vidék LEADER térségben.


Alapszabály (pdf) Jogerős bejegyző végzés (pdf) Alapítók, tagok, tisztségviselők (xls)